Galerie in de Kerkstraat

Kunstenaars

Terug
Douwe Elias

Douwe Elias (1952) is geboren in Leeuwarden. Van 1974 tot 1979 volgde hij een opleiding aan de ABK (Academie Beeldende Kunst) Minerva te Groningen. Sinds 1985 woont en werkt hij in Franeker. Hij benadert de schilderkunst vooral vanuit de liefde voor het metier. Hij houdt van de eigenschappen van de verschillende verfsoorten en kleuren.
Deze fascinatie is bepalend voor zijn werkwijze.
De mensen in het werk van Douwe Elias worden duidelijk getypeerd, hoewel elk gezicht toch een mysterie blijft. Iedere lijn heeft een functie. Lichtval en schaduw bepalen de compositie. Zijn manier van schilderen lijkt snel, spontaan en soms overrompelend. Door een geraffineerd spel met het licht en het onderwerp ontstaat er een zekere dramatiek. Douwe Elias heeft een zeer herkenbare eigen stijl ontwikkeld en wordt niet beïnvloed door modieuze stromingen. De onderwerpen zijn: mensen, landschappen, stadsgezichten, (café-)interieurs, naakten en het uitzicht vanuit zijn atelier.
Douwe Elias is een romantisch schilder en een realist. In de schilderijen kunnen de beeldverhalen en die van de beschouwer elkaar ontmoeten. Daarom romantisch. Realist omdat Douwe Elias zich baseert op de goede oude schilderkunst, op de traditie en hij die niet moedwillig wil vernieuwen, maar er wel op een persoonlijke manier mee aan de haal wil gaan.

De schilderijen van Douwe zijn olieverfschilderijen op doek of paneel.