Galerie in de Kerkstraat

Kunstenaars

Terug
Oliver Czarnetta

Oliver Czarnetta, geboren in Düren in Drittland (1966), woont in Aken en werkt in Aken en Leipzig.

In 1992 ronde hij zijn opleiding tot beeldhouwer af. Van 1993 tot 2004 studeerde hij kunstgeschiedenis en filosofie aan de RWTH te Aken, gevolgd door promotie. Van 2007 tot 2009 was hij artistiek medewerker aan het Instituut of Art Studies aan de Universiteit van Koblenz.

Oliver werkt met transparante materialen, zoals o.a. hars, maar ook met beton of een combinatie van beide materialen. Sinds het begin van dit millennium is hij bezig met het menselijk gelaat. Hij creëerde tal van hoofden van verschillende materialen, het meest recent in transparant gelaagd epoxyhars, waarvan de binnenkant bijna altijd een verklaring over de menselijke geest bevat. Vooral deze harssculpturen roepen bij kijkers vragen op.

De menselijke persoonlijkheid schijnt hem als een “ui” in lagen te zijn opgebouwd.
De persoonlijkheid van elk individu kun je dan ook zien als een proces dat zich afspeelt in de correspondentie tussen interieur en exterieur, in de spanning tussen de lagen. Oliver probeert dan ook met zijn werk een verbinding te leggen in de ontwikkeling van het denken, van stelling via tegenstelling naar een synthese;
zijn opvatting van de menselijke natuur.

Oliver’s werk wordt inmiddels in heel Europa, maar ook daar buiten geexposeerd en verkocht.